Nieuws van Het Ekohuis

Over een week of 4 is het alweer Pasen. Her en der komen de bollen op, de bomen en struiken beginnen uit te lopen, sommige vogels zijn al aan het nesten bouwen; het voorjaar komt eraan!

Je kunt het voorjaar vast naar binnen halen met deze biologische bloembollen van Huiberts. Ze zijn geplant op biologisch afbreekbare potjes gemaakt van kokosvezel. Als ze binnen zijn uitgebloeid, zet je ze dus zo met pot en al in de grond, zo heb je er jarenlang plezier van!

In deze nieuwsbrief lees je meer over nieuwe producten in ons assortiment; dit keer o.a. zuivel en kaas. Maar ook aandacht voor de nationale week zonder vlees en zuivel, een limited edition en actie van Weleda en Bio-Kultura.

Craft Dairy kaas

Nieuw in ons assortiment; biodynamische koekaas en biologische schapen- en geitenkaas. Craft Dairy is een zuivelbedrijf in Drenthe waar alleen biologische en biodynamische melk wordt verwerkt van boeren in de buurt.

Misschien ken je ze wel van de Yogarde of de karnemelk van hun merk Ommelanden. De producten zijn met recht ambachtelijk: ze maken hun producten met methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn. Simpelweg omdat ze teveel tijd kosten, niet efficiënt genoeg zijn of gewoon teveel vakmanschap vragen. Het beste voorbeeld hiervan is de karnemelk; deze wordt nog echt gekarnd uit volle aangezuurde melk.
Ze verpakken al hun zuivelproducten in glas omdat ze dat het lekkerste vinden en het meest duurzaam.

Nu ze ook kaas zijn gaan maken konden ze daar natuurlijk geen plastic op smeren. De korst wordt daarom behandeld met biologische zonnebloemolie. Hierdoor ontstaat een prachtige neutrale kaaskorst zonder kunstmatige ingrepen, gewoon puur natuur.

Bij ons verkrijgbaar: Ommelanden biodynamische koekaas mild en gerijpt, biologische geitenkaas mild en gerijpt en binnenkort biologische schapenkaas.

Nieuw!
Kari’s crackers Zeewier

Deze cracker zit boordevol mineralen en spoorelementen. De cracker bevat pure wakame, geteeld in de Oosterschelde en zeekraal uit Portugal. De zeekraal wordt verbouwd op braakliggende, verzilte landbouwgrond; zo zorgen we beter voor onze aarde.

Kari kreeg in haar thuisland Noorwegen knekkebrød als het ware met de paplepel ingegoten.Kari’s crackers worden met de hand gemaakt in Heino. De crackers zijn veganistisch (behalve oude kaas), bomvol zaden, zonder toegevoegde suiker of gist.

 

RauwPower volle kwark

Voor de echte fijnproever is er RauwPower volle kwark. Deze kwark wordt gemaakt van rauwe melk, waarin alle hittegevoelige enzymen en natuurlijk aanwezige bacteriën intact blijven. Deze dragen bij aan de rijke smaak. De volle melk fermenteert minimaal 20 uur. Het lebstremsel zorgt ervoor dat de kwark na fermentatie beter kan uitlekken en er wordt geen melkpoeder toegevoegd, wat zorgt voor een extra romige smaak.

Dit maakt de volle kwark een rijke bron van makkelijk verteerbaar eiwit met relatief weinig lactose. Eet volle kwark lekker samen met muesli, noten, fruit en dergelijke voor een voedzame lunch. Natuurlijk kun je er ook een heerlijke kwarktaart mee bereiden.

Star Salutation thee van Yogi Tea

Met een blend van tulsi, munt, citroengras en grapefruitolie biedt deze 100% biologische thee een unieke ervaring.

Yogi Tea Star Salutation is jouw perfecte kopje thee voor op momenten waarop je verlangt naar helderheid en vernieuwing. Neem een moment voor jezelf en omarm een waardevol self-care-ritueel. De toegevoegde munt en citroengras in deze thee werken als een oase van rust in de drukte van het leven, waardoor je de mogelijkheid hebt om je gedachten te verfrissen en te focussen op wat werkelijk belangrijk is.

De truffels van Booja-Booja zijn vegan, glutenvrij, biologisch en in kwaliteit niet te evenaren. Maar wat wil je met ingrediënten zoals pure chocolade gemaakt van cacao uit de Dominicaanse Republiek en de meest heerlijke toevoegingen.
Verkrijgbaar in de smaken: Around Midnight Espresso, Fine de Champagne en Hazelnut Crunch.
Een oud recept en een oud merk nieuw leven inblazen, speculoos La Confiance streeft naar beide. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms.
Het traditionele recept van de La Confiance speculoos werd opnieuw opgenomen en aangepast aan hedendaagse, biologische ingrediënten. Er wordt gewerkt met roomboter en de typische speculooskruiden en dat proef je.
Verkrijgbaar in de smaken: origineel, met stukjes cacao en met stukjes hazelnoten.
Chi airspray

Een roomspray is ideaal om een ruimte snel en makkelijk een prettige geur te geven. Deze Chi airsprays bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten: biologische alcohol en een mix van etherische oliën. Één keer hoog sprayen in een kleine ruimte of in elke hoek van een grotere ruimte geeft direct een frisse en gezuiverde lucht!
Verkrijgbaar in de geuren: Back to Earth, Citrus Mix, Flowers, Happiness, Purify, Wintertime en Well Chi.

[H]Eerlijk vleesBiologisch, duurzaam en lokaal rundvlees.
Bij [H]Eerlijk vlees koop je samen met andere klanten uit de buurt een koe. Als er voldoende vleespakketten zijn besteld, wordt de koe geslacht. Het vlees komt van Limousin koeien die opgroeien op Kijkboerderij ‘t Hoogeveld en grazen in het mooie natuurgebied De Onlanden.
Je kan er voor kiezen om je bestelling op te halen in Het Ekohuis.
We hebben ook regelmatig [H]Eerlijk vlees in de vriezer liggen, vraag er gerust naar.

Link: https://www.heerlijkeerlijkvlees.nl

Het voorjaar komt eraan! Tijd om te gaan zaaien of om lekker in de tuin aan de slag te gaan. Bij ons verkrijgbaar potgrond (20 liter en 40 liter), tuinaarde-compost (20 liter en 40 liter) en mestcompost (40 liter) van Bio-Kultura . We hebben altijd wel iets op voorraad maar wil je graag meerdere zakken? Bel of mail dan even voor de mogelijkheden.

De potgrond is geschikt voor pot- en kamerplanten en om in voor te zaaien.
De tuinaarde-compost kan je gebruiken voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak. Als je een sier- of moestuin op kleigrond hebt. Voor de aanplant van bomen, hagen en vaste planten.
Met de mestcompost geef je de jaarlijkse toevoeging van voeding. Deze is geschikt voor een sier- of moestuin op zandgrond.
Wist je dat..
Je mee kan doen aan klimaatgesprekken in de buurt?

Maak je je wel eens zorgen over klimaatverandering? Overweeg je hoe je meer kunt bijdragen aan oplossingen?

Veel mensen maken zich zorgen over klimaatverandering, maar het is vaak lastig om daadwerkelijk in actie te komen. In de workshops van KlimaatGesprekken onderzoek je samen met gelijkgestemden uit de buurt welke persoonlijke keuzes jij kunt maken om de klimaattransitie te versnellen, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen. Een klimaatcoach ondersteunt je daarbij en biedt praktische tips en handvatten. Je leert daarnaast ook hoe je een klimaatgesprek voert met je gezin, je vrienden, bij de sportvereniging of op het werk. Hoop, humor en handelingsperspectief staan centraal. Zo lukt het de meeste deelnemers wél om stappen te zetten en in beweging te blijven!

Iedereen kan meedoen aan de KlimaatGesprekken. Voorkennis is niet nodig; wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Hoe ver je daarin gaat, bepaal je zelf. De één wil vooral kennis opdoen, een ander wil praktische tips, en een derde zoekt bondgenoten om ideeën uit te wisselen. In de eerste bijeenkomst bepaal je samen met je groepsleden je eigen doel en wensen voor de workshops.

Iets voor jou?
Op 16 april start er een nieuwe reeks in Paterswolde. Opgave: https://www.klimaatgesprekken.nl

Eerst meer weten?
Kom naar één van de kennismakingsavonden op 20 maart of 3 april ’s avonds van 19.30-21.30 uur.
Locatie: Bureau Begeleidingskunst, Hoofdweg 148A, 9761 CD Paterswolde.

Opgeven door een mail te sturen aan mieke@bureaubegeleidingskunst.nl

Nationale week zonder vlees en zuivel

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is dé eetgedragsveranderingscampagne van Nederland en promoot een flexitarisch eetpatroon waarin vlees, vis en zuivel worden afgewisseld met plantaardige gerechten. Tijdens de campagneweek laat de Week Zonder Vlees & Zuivel mensen ervaren hoe lekker en makkelijk het is om vaker plantaardig te eten, zodat deelnemers ook op de lange termijn bewezen vaker voor vega(n) gaan. Hiermee leidt de campagne tot lange termijn gedragsverandering en levert met 2.7 miljoen Nederlandse deelnemers in 2023 een wezenlijke bijdrage aan de uitdagende klimaatdoelstellingen.

Lees meer: https://www.weekzondervlees.nl

Weleda
Aroma Shower Summer Boost – limited edition; Geniet van de positieve zomervibes met de 100% natuurlijke geur van limoen, sinaasappel en kardemom. Laat je inspireren door de positieve zomergeur met frisse sinaasappel. De sprankelende en sappige tonen van limoen zorgen voor een zomerse sfeer in je leven. De heldere en frisse tonen van kardemom voegen een kruidige dimensie toe. Aroma Shower Summer Boost is 100% natuurlijk, alle ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur. Deze milde douchegel op basis van 100% plantaardige stoffen reinigt de huid zacht en droogt niet uit. Na het douchen voelt je huid aangenaam en soepel aan. Zonder microplastics & biologisch afbreekbaar.
Van 26 februari t/m 10 maart ontvang je 25% korting op (bijna) alles van Weleda, m.u.v. cadeaus. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan een initiatief van Natuurmonumenten; Natuurgebied Markerwadden; een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.
Koken met Het Ekohuis

Misschien heb je ze wel eens zien liggen? Deze keer een recept met schorseneren. Ze wordt ook keukenmeidenverdriet/huisvrouwenleed (omdat er bij het schillen een kleverig melksap vrijkomt watvoor vlekken kan zorgen)winteraspergearmeluisasperge, of winterstaaf genoemd.
Nog even over dat schoonmaken van je schorseneren: eerst even weken in een bak koud water, dan doe je keukenhandschoenen aan, schrobben, schillen met de dunschiller (nog altijd met handschoenen aan), desgewenst nog even afspoelen, snijden, klaar.

Winterse salade met schorseneren

Ingrediënten: 

  • 400 gr schorseneren
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 120 gram granen naar keuze, zoals parelgort
  • ½ groentebouillonblokjes
  • 1 blik bruine linzen (standaardmaat), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 tl fijne Franse mosterd
  • 1 el vers citroensap
  • 2 flinke handen winterpostelein, waterkers of rucola
  • Optioneel: walnoten, pompoenpitten en/of spekjes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 20 minuten
Kooktijd: 10 minutenBereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de schorseneren schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Doe ze in een ovenschaal en hussel ze om met 1 el olijfolie en wat zout en peper.
  2. Rooster de schorseneren ca. 25 minuten, tot ze rondom mooie bruine plekjes hebben en je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
  3. Kook ondertussen de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met het halve bouillonblokje. Doe de laatste 2 minuten de linzen erbij. Giet het geheel af.
  4. Klop van de rest van de olijfolie, de mosterd en het citroensap in een grote schaal een vinaigrette. Doe hier de granen en linzen bij en schep goed om. Leg de winterpostelein, waterkers of rucola op een bord en schep de rest er bovenop. Serveer direct.

Bron: emsrealfood.nl

Volg ons voor de laatste nieuwtjes op Facebook of Instagram:
Facebook
Website
Instagram
Copyright © *2023 Het Ekohuis, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je je hebt aangemeld via hetekohuis.nl

Ons adres is:
Het Ekohuis
Hoofdweg 77b
9761 EC Eelde
(050) 851 1830
info@hetekohuis.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

This email was sent to << Test Emailadres >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Het Ekohuis · Hoofdweg 77B · Eelde, Nederland 9761EC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp