Nieuwsbrief

 


De Bolster

Ons zadenrek met biologische en biodynamische zaden van De Bolster is weer helemaal gevuld dus voor wie het alweer begint te kriebelen.. Buiten is het nog koud en nat maar toch kun je deze maand al veel gewassen voorzaaien. Dit kan als voordeel hebben dat je straks eerder kunt oogsten en ook dat je gewassen gelijkmatiger kunnen groeien omdat jij de mooiste kiemplantjes kan selecteren.

Kies ook planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in jouw tuin. Op de site van De Bolster is veel informatie te vinden over wanneer wat zaaien. Zoek je een bepaald gewas en kun je deze niet vinden in het rek? Vraag er naar want we bestellen regelmatig nieuwe zaden.

Nationale Week Zonder Vlees, t/m 17 maart

Wij doen mee! Jij ook?

Vaker geen vlees of vis eten, heeft een enorme positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te nuttigen tijdens de Nationale Week Zonder Vlees (en liefst vaker) is de milieudruk van je voeding namelijk lager.

In de winkel vind je een breed assortiment met heerlijke vleesvervangers, die gedurende deze week ook nog eens heel gunstig zijn geprijsd. Maar denk ook aan het ongelofelijk rijke assortiment aan groenten, granen, peulvruchten, noten en pitten. Verderop in deze nieuwsbrief staat een recept voor een mediterrane notenbrood, een perfecte vervanger van vlees.

Even voorstellen..

Isola Bio Barista

Barista Sojadrink is een lekkere plantaardige zuivel op basis van soya. Er is geen suiker toegevoegd en de drank is speciaal ontwikkeld om dè perfecte schuimlaag voor een cappuccino te maken. Isola Bio is een Italiaans bedrijf en het is best bijzonder dat de gebruikte soya op eigen land wordt verbouwd.

Demeter wijnen en meer

Ons wijnassortiment is weer helemaal aangevuld. Nieuw zijn onder andere Demeter wijnen van het Spaanse wijnbedrijf Parra Jiménez, een biologische portwijn van Quinta Infantado Ruby Reserve, Flos De Pinoso in een nieuw

jasje en ook hebben we wijn zonder toegevoegde sulfiet. Hoe zit het ook al weer? Sulfiet komt van nature voor in alle wijnen, maar wijnmakers voegen sulfiet soms ook toe ter conservering van hun wijnen. Je kunt daarom beter spreken van wijnen zonder toegevoegd sulfiet. En voor rode wijnen geldt dan weer dat er minder sulfiet nodig is omdat rode druiven stofjes aanmaken die de conservering van de wijn stimuleren. Ben je geïnteresseerd in wijn zonder toegevoegd sulfiet, vraag ernaar in de winkel.

Maistic diepvries- en hondenpoepzakjes

De Deense producent van plasticvrije schoonmaakpoducten, breidt het assortiment uit met plasticvrije diepvries- en hondenpoepzakjes. Deze laatste zijn gemaakt van afbreekbaar PHA bioplastic en OK Compost HOME gecertificeerd. Verkrijgbaar in 2 formaten.

Weleda en Natuurmonumenten, 18 maart t/m 6 april

Weleda werkt al 5 jaar samen met Natuurmonumenten om de achteruitgang van de biodiversiteit zoveel mogelijk af te remmen. Daarom ook dit jaar weer de actie waarbij per verkocht product een bedrag aan Natuurmonumenten wordt geschonken. Door Weleda te kopen, draag je dus bij aan de natuur.

En je kunt nog meer doen. Op 15 en 16 maart is het Bijenwerkdag. Iedereen weet het inmiddels, de wilde bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening én voor het behoud van de natuur. De helft van alle 359 soorten is bedreigd. Op de site nederlandzoemt.nl kun je lezen wat jij kunt doen. Zoals het bouwen van een bijenhotel of het planten van kruiden en bloemen voor een betere voedselvoorziening voor de bij.

Demeter Weken in week 12 en 13
Het is een landelijke campagne om meer bekendheid te geven aan biologisch dynamische voeding. Voor kinderen is er een speciale verrassing. Hou de winkel goed in de gaten!

En verder in Het Ekohuis..

Biologische katoenen zakjes en boodschappennetjes, bamboe koffiebekers. Stuk voor stuk slimme en mooie alternatieven voor plastic verpakkingen en wegwerpproducten. Want daar gaat het om bij de Low Waste campagne. Tot en met 24 maart a.s. kun je in Het Ekohuis sparen voor 33% korting op deze mooie producten.

Nieuwe medewerker

Lotte Tabor is met zwangerschapsverlof en verwachten we in juni weer terug. Anita Lof is onze nieuwe collega: “Ik werk sinds maart in de winkel. Sinds 2 jaar eet ik bewust en gezond en vind ik het fijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Daarnaast mag ik graag tekenen en hardlopen in mijn vrije tijd. Tot gauw bij Het Ekohuis, ik heb het er naar mijn zin!”

De New Cooking Bag | demonstratie en proeverij | vrijdag 22 maart, 14.00 uur

Met de New Cooking Bag ga je terug naar de basis van het koken. Je kookt het eten korte tijd en laat het verder garen in de New Cooking Bag. Het concept van de hooikist

maar dan gemaakt van prachtige Ghanese stoffen door de stichting Adwuma Ye, wat ‘goed werk’ betekent. De New Cooking Bag lijkt op een groot kussen of poef. De dikke wanden zijn gevuld met isolerende kapok, van kapokbomen die in Ghana groeien.

Door jouw aankoop steun je de stichting en ook het Quashie Ghana School Project van Moniek Jacobs. Zij is vrijdag 22 maart vanaf 14.00 uur in Het Ekohuis en laat het je graag zien en proeven!

Nieuws van Zonnemaire

Onze huisbakker introduceert over 2 weken maar liefst 2 nieuwe broodjes: het Mungbroodje (gemaakt van mungbonen en heel geschikt voor een koolhydraatarm dieet) en ‘t Oertje (gemaakt van de hele, naakte haverkorrel).

In de winkel zien we dat mensen vaak voor een plastic zak kiezen met het argument dat de brood de vriezer in gaat. Onze broodzakken met venster zijn van maiszetmeel gemaakt en zijn composteerbaar. Mits je de broodzak goed afsluit, kan deze ook prima gebruikt worden om brood in de vriezer te bewaren.
Wist je dat Zonnemaire meer overheerlijke broden maakt dan wij kunnen laten zien in de winkel? Er ligt een broodboek met afbeeldingen en productspecificaties dus vraag er gerust naar. Het liefst noteren we een broodbestelling 2 dagen van te voren.

Koken met Het Ekohuis

Notenbrood is de perfecte vervanger van vlees, zowel qua smaak als qua structuur. Serveer met een frisse groene salade, bijvoorbeeld spinazie, avocado en pitten.

NODIG: 150 g volkoren biscuit, 200 g noten, 1 gesnipperde ui, 2 knoflook fijngehakt, 300 g zongedroogde tomaten in reepjes, 250 ml groentebouillon, 3 eieren, 20 g verse basilicum in reepjes, zout en peper, olie om in te bakken

BEREIDEN: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de beschuiten in de keukenmachine en maal tot gruis (geen keukenmachine? doe ze in een zakje en rol er met de deegroller overheen). Hak ook de noten grof. Verhit olie in koekenpan en fruit ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg de zongedroogde tomaten en noten toe en roerbak enkele minuten. Zet het vuur uit en voeg beschuit, groentebouillon, eieren en basilicum toe en meng. Breng op smaak met peper en zout. Beleg een cakevorm met bakpapier, schep daarin het beslag en strijk het glad. Bak je notenbrood in 45 – 60 minuten of tot een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Serveer in plakken met een salade, zalig!

Omdat het zo leuk en makkelijk is ook nog een receptje met de Cooking Bag. Als je niet oppast, kan dit wel eens een verslavende pap voor je worden. Het is een verwarmende pap met boekweit en de smaak is heerlijk nootachtig en vol. Perfect voor de Cooking Bag.

Laat je verrassen, maakt het ’s avonds voor het slapen gaan en geniet er ’s ochtends van.
Nodig voor 2 personen: 125 g boekweitgrutten, 1/2 tl lijnzaad, 1/2 tl kaneelpoeder, 1/2 el kokosolie, 2 gedroogde abrikozen in stukjes, 1 medjouldadel ontpit en in stukjes, 400-425 ml plantaardige melk.

Doe alles in een pannetje (waar je ook een passende deksel bij hebt) en breng het aan de kook. Laat 5 minuten koken, doe de deksel op de pan en plaats de pan in de Cooking Bag. Verdeel de pap de volgende ochtend over 2 schaaltjes en bestrooi met een handvol geroosterde walnoten.

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*Ons mailadres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*