Nieuwsbrief week 15

 

 

 

Ekohuis Excursie naar De Oude Streek

 

 

Ga je ook mee? In Zevenhuizen, in het prachtige Groningse Westerkwartier, leven 40 melkgeiten, 6 jonge geiten, 2 bokken en een geitige koe, Lamberta. Boerin Hanneke kent ze allemaal bij naam; ze leeft met dieren, ze melkt ze en maakt heerlijke biologische geitenkaasjes. De kaasjes zijn ook te

 

koop in Het Ekohuis. Hanneke verzorgt een rondleiding van 1,5 uur en natuurlijk gaan we ook proeven!

woensdag 18 + 25 april | 13.30 uur vertrek bij Het Ekohuis, 14.00 -15.30 uur rondleiding en 16.00 uur terug bij de winkel | 8,- euro excl. vervoer (als je op eigen gelegenheid gaat) en 10,- euro incl. vervoer (als je graag mee wilt rijden)

Schrijf je in per mail, info@hetekohuis.nl of in de winkel. Graag met telefoonnummer, of je met eigen vervoer gaat of niet en of je eventueel wilt rijden op een van deze data.

 

 

 

 

 

Aan tafel, het favoriete product van.. Jan Erik

 

 

We kunnen wel stellen dat Jan Erik behoorlijk dol is op de Hazelnoot-rozijnen pasta van Horizon. De pasta op basis van hazelnoten en rozijnen eet hij het liefst met een lekker Demeter broodje of een zwerfkeitje maar op een cracker is de pasta ook heel lekker! Horizon notenpasta’s zijn gemaakt van biologische pinda’s, noten en zaden. Er zijn maar liefst 16 soorten! Alle grondstoffen worden direct ingekocht in het land van oorsprong. In geval van de Hazelnoot-rozijnenpasta komen zowel de noten als de rozijnen uit Turkije.

 

 

Ons kunsthoekje..

 

 

Nieuwe kunst van Bettie de Beere. Na een carrière in het bankwezen heeft Bettie 18 jaar geleden een switch gemaakt. Ze heeft diverse creatieve opleidingen gevolgd als werken met textiel, beeldhouwen en schilderen. Een inspiratiebron is voor Bettie reizen en kennismaken met andere culturen. Ze is recent in Noord India en Tibet geweest. Dichterbij gaat ze vaak naar de Waddeneilanden. De

 

weidsheid, de rust, de geluiden en de zee inspireren haar. Bettie haar aar werk is een vertaling van een gevoel, een sfeer die ze met licht, kleur, gelaagdheid en poëzie probeert weer te geven. Binnenkort te zien in Het Ekohuis.

 

 

 

 

Even voorstellen..

 

 

Zonverzorging

We kunnen niet zonder de zon. Ze geeft ons warmte en energie en als ze schijnt voelen wij ons ook lekkerder. Helaas kunnen zonnestralen onze huid ook schade toebrengen. Daarom is het belangrijk onze huid goed te beschermen. En er is goed nieuws want dit voorjaar brengt Weleda een complete serie natuurlijke zonverzorging voor het hele gezin.

 

Wat is het verschil met een reguliere zonnecrème? In natuurlijke zonverzorgingsproducten worden minerale filters gebruikt zonder nanodeeltjes. Minerale filters blijven in tegenstelling tot chemische filters, op de huid liggen waardoor noch de straling, noch de filter zelf in de huid komt. Chemische filters daarentegen trekken in de huid en kunnen in de bloedbaan terecht komen en mogelijk hormoonverstorend werken.

Hoe komt het dat natuurlijke zonverzorginsproducten een wit laagje achterlaten op de huid? Hoe hoger de beschermingsfactor (SPF) van de zonnecrème, hoe sterker het wittend effect. Doordat er geen nanodeeltjes in zitten, smeren de producten iets minder makkelijk. Het beste effect krijg je als je de crème gelijkmatig verdeelt in kleine dotjes en steeds goed uitsmeert. Naast Weleda zonverzorging verkopen we ook Biosolis en Lavera.

 

 

 

Nieuw van de bakker
Zonnemaire heeft een nieuwe ster in het assortiment: Volpittenbrood. Het is een heerlijk stevig brood vol zonnepitten, gemaakt zonder gist of desem. Voedzaam, en vooral heel erg lekker!

 

Grond van Moeder Aarde
Het is lente, alles kriebelt en is in beweging en ook in de tuin is van alles te doen. Voor aarde kun je ook terecht bij Het Ekohuis, de 100% biologische pot- en tuinaarde, oftewel Boerengrond en Natuurgrond van Moeder Aarde. De zakken zijn verkrijgbaar in 20 en 40 liter en bestaan uit een unieke samenstelling van natuurlijke grondstoffen die toegepast mogen worden binnen de biologische land- en tuinbouw.

 

 

Wat zoemt er in je achtertuin?

In het weekend van 21 en 22 April organiseert Nederland zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is nodig omdat het niet goed gaat met de wilde bijen. Bijna de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. Om de bij beter te kunnen helpen, is het dus handig dat we meer weten.

 

 

 

Meedoen is eenvoudig! Ook wanneer je weinig of geen kennis van bijen hebt. Om soorten te herkennen, zijn er hulpmiddelen ontwikkeld, zoals een telformulier met zoekkaart, een instructievideo en een uitgebreid bijengidsje. Al deze informatie kun je vinden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze site kun je gedurende het weekend van 21 en 22 april ook direct je telling invoeren.

 

 

 

 

Koken met Het Ekohuis

 

 

Eieren inmaken is een leuk project maar begin wel een paar dagen van tevoren; de eieren op de foto lagen 3 dagen in de pekel! Hierdoor krijgen ze niet alleen een mooie kleur maar ook heel veel smaak.

NODIG (10-12 personen): 16 eieren

 

roze pekel 2-3 gekookte bieten, 250 ml appelazijn, 50 g honing en 1 el zwarte peperkorrels
gele pekel 2 gele paprika’s, 1/2 rode peper, 1 tl gemalen kurkuma, 150 ml appelazijn, 150 ml water, 50 g honing en 1 el zwarte peperkorrels
vulling 1 tl mosterd, 1 el mayonaise, snuf kerriepoeder, scheutje olijfolie
Ook nodig: 2 hoge weckpotten, een spuitzak en een spuitmondje

Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze schrikken, afkoelen en pel ze. Begin met de roze pekel: Snij de bietjes in blokjes. Pureer met appelazijn en honing alles glad. Doe de peperkorrels er bij en giet het in een weckpot. Doe de helft van de eieren erin en duw ze onder.

Snij voor de gele pekel de paprika in blokjes. Pureer alle ingrediënten en doe dan samen met de peperkorrels in de andere weckpot. Doe de rest van de eieren erin en duw ze onder. Zet de beide potten minstens 12 uur in de koelkast.

Snij elk ei door de helft en schep de dooiers er voorzichtig uit. Doe ze in een kom en voeg mosterd, mayonaise, kerrie en olijfolie toe. Prak eerst met een vork grof en meng dan met een garde tot een glad mengsel. Voeg water toe als het te stijf is. Vul dan de spuitzak en vul de holtes van de eieren met het mengsel, LEKKER.